De hoofdstand (kopstand) is volgens de oude yogis de koning onder de asanas. Waarom? Vanwege zijn vele, positieve effecten op de gezondheid. Maar, er kleven ook de nodige gevaren aan de kopstand. Wil je ‘m veilig doen, volg dan deze stap-voor-stap uitleg.

Wat maakt de kopstand zo gevaarlijk? Simpel; ons hoofd en onze nekspieren zijn niet gewend om ons gewicht te dragen. De wervels in onze nek zijn hier niet voor gebouwd. Om die te ontlasten, hebben we dus sterke nekspieren nodig.

Een van de positieve uitwerkingen die de hoofdstand (Sirsasana in Sanskriet) heeft, is het verdwijnen van chronische hoofdpijn, maar als onze nek- en schouderspieren niet sterk genoeg zijn, krijgen we juist hoofdpijn van het doen van de kopstand. We kunnen dus niet zomaar een ‘gevorderde’ asana doen. We moeten hier altijd rustig naartoe werken.

In deze video tutorial leggen we de juiste techniek stap-voor-stap uit.

Comments are closed.