Sirsasana (Sanskriet voor kopstand/hoofdstand) kent vele variaties. De eenvoudigste voor velen is de optie met beide onderarmen op de grond. Deze is echter niet voor iedereen geschikt. Armlengte speelt namelijk een belangrijke rol in de kopstand. Vandaar dat voor sommige de tripod (driepunts) kopstand een beter alternatief is. 

Grofweg zou je kunnen zeggen dat als je jouw arm buigt en je bovenarm naast je hoofd brengt het topje van je elleboog boven je hoofd uit moet komen om de kopstand te doen met je onderarmen op de grond. Is dit niet het geval, dan rust te veel van je gewicht op je hoofd en is de driepunts (tripod) kopstand een beter alternatief.  

In de tripod kopstand staan beide handen op de grond. Door je handen stevig in de grond te duwen, kun je de druk van je hoofd afhalen. In deze tutorial leggen we stap-voor-stap uit hoe je deze versie doet. 

Bakasana

Een andere reden om de tripod kopstand te leren, zijn de mogelijkheden die deze hoofdstand biedt om vloeiend van de ene pose in de andere pose over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de transitie van Bakasana (de Kraanvogel) in de kopstand (en terug in Bakasana).  

Leave a Comment