Yoga kent zijn eigen ethische code, het heet het achtvoudig pad. Je kunt het vergelijken met de tien geboden van de Bijbel, met een heel groot verschil; yoga kent geen dogma. Yoga zal nooit zeggen wat je moet doen, yoga laat je zelf ervaren wat goed en slecht is. Het geeft je alleen advies.

Het achtvoudig pad of de acht limbs van yoga, zoals het ook wel wordt genoemd, vormt de basis van hoe een yogi het beste kan leven. Dit achtvoudig pad bestaat uit Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi.

In deze video leg ik je in het kort uit wat elke stap betekent en hoe je die stap kunt toepassen in je eigen leven.

Filosofie

Ik weet het, ik heb het al vaak gezegd, maar ik blijf het zeggen. Yoga is geen sport, yoga is een filosofie. Yoga is een manier van leven; een weg naar geluk.

In het Westen zien we yoga als sport. Waarom? Vergelijk het met cricket. Toen de Engelsen cricket naar de Verenigde Staten brachten, snappen de Amerikanen er maar weinig van. Het stukje van de bal meppen en rennen, dat begrepen ze wel. Dus maakten ze van cricket honkbaal.

Hetzelfde is er gebeurd met yoga. Toen de eerste yogis naar de Verenigde Staten kwamen en demonstraties gaven, snapten de Amerikanen maar weinig van yoga. Alleen dat kleine stukje dat de yogis Asana noemen, dat kwam ze wel bekend voor. Dat leek een beetje op aerobics. En dus omarmden ze de asanas en noemden het yoga. De rest van het achtvoudig pad, vergaten de meesten gewoon.

Zonde, want het is juist de rest van dat Achtvoudig pad dat ons helpt geluk te vinden. Vergelijk het met uiteten gaan in een heel luxe restaurant. Je bestelt een 8 gangen menu, eet alleen de soep en laat de rest staan. De soep kan lekker zijn, maar je mist het grootste en beste deel van je maaltijd.

Yoga is een weg naar binnen. Als je geluk wilt vinden, moet je heel het Achtvoudig pad doorlopen.

Comments are closed.