Beginnen met achteroverbuigen in yoga, kan lastig zijn. Waarom? Omdat we in een vooroverbuigende maatschappij leven. Denk maar aan de houding die je hebt achter je computer en laptop. Of wanneer je op je smartphone kijkt of onderuit hangt op de bank.

We zijn zo gewend aan vooroverbuigen, dat achteroverbuigen in yoga bijna tegennatuurlijk voelt. Sommigen vinden dat gevoel geweldig, anderen verschrikkelijk. Een middenweg lijkt er bijna niet te zijn. Daarom beginnen we rustig, met kleine achteroverbuigingen.

Nieuwe, normale houding

Ons lichaam past zich altijd aan, aan wat wij het vertellen te doen. Als we dus continu voorovergebogen zitten, wordt dat onze nieuwe, ‘normale’ houding. Voor veel mensen voelt zelfs rechtop staan of rechtop zitten al als een achteroverbuigingen. Misschien zelfs wel voor jou. Probeer maar eens 10 minuten rechtop te zitten tijdens een meditatie? Lukt dat, of krijg je pijn in je rug?

Gevaar voor je hart

Te veel voorovergebogen zitten, is gevaarlijk voor je hart. Je sluit letterlijk en figuurlijk je hart af. Met de tijd, verkorten je borstspieren, daardoor heeft je hart niet meer de normale ruimte om zijn werk te doen.

Pak bijvoorbeeld een tennisbal en probeer die in een eierdop te stoppen. De bal past simpelweg niet. Dit is wat we met ons hart doen, als we continu vooroverbuigen. We beperken de ruimte, waarin het hart functioneert, met alle risico’s van dien. Yoga helpt je om je houding te corrigeren.

Backbends

Een andere reden om achteroverbuigingen in yoga te doen, is het voorkomen van nekpijn en hoofdpijn. Doordat we continu voorovergebogen zitten met ons hoofd, rekken we onze nekspieren overmatig. Het gevolg is een verkramping van de nekspieren, met nekpijn en pijn tussen de schouderbladen als gevolg. Verkrampte nekspieren verminderen de bloedtoevoer naar het hoofd, met hoofdpijn tot gevolg.

Achteroverbuigen is dus gezond, mits op de juiste manier uitgevoerd. Daarom bieden we je op Yoga op Klompen alleen volledige lessen aan, waarin we je stap-voor-stap begeleiden bij de achteroverbuigingen; of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met yoga.

Veel plezier met deze les.

Comments are closed.