Yama, of te wel, hoe gaat een yogi om met de mensen om hem heen? Yoga is een filosofie, een weg naar geluk. Een van de belangrijkste pijlers is het Achtvoudig pad. Dat pad start met Yama, hoe we omgaan met de mensen om ons heen en met onze omgeving.

Yoga draait niet om een flexibel lichaam of een evenwichtig, sterk lichaam. Yoga draait om een flexibele geest en sterke geest. Een yogi wil kalm en gelukkig kunnen zijn, ten midden van iedere storm. Dat is de reden dat hij iedere dag op zijn yogamat stapt.

Perceptie

Perceptie is een belangrijk item in yoga. Hoe zien we de wereld? Een yogi probeert te begrijpen dat hij de wereld ziet, door een gekleurde zonnebril. Zijn opvoeding, zijn omgeving heeft die zonnebril gekleurd.

Een yogi zoekt daarom de oplossing voor alle conflicten bij zichzelf. Het gaat niet om het conflict, het gaat om hoe hij/zij reageert op dat conflict en daarmee omgaat.

Kortom, een yogi kijkt altijd naar zijn eigen gedrag. Vandaar dat het Achtvoudig pad begint met een gedragscode; Yama en Niyama. Vergelijk het met de tien geboden van de bijbel. Echter, er is een heel groot verschil. Yoga is niet dogmatisch. Yoga vertelt je niet wat je moet doen, het geeft je de vrijheid om je leven te leven, zoals jij wilt. Van Boeddha is al bekend dat hij altijd zei: ‘Geloof me niet. Kijk voor jezelf of wat ik zeg, waar is. Als je ontdekt dat het waar is, dan is de manier die ik je geef om te leven, misschien een goede manier voor jou.’

In deze video nemen we de vijf stappen van Yama een voor een door. Deze stappen zijn Ahimsa (geweldloosheid), Satya (waarheid), Asteya (niet stelen), Brahmacharya (controle van de seksuele energie) en Aparigraha (niet bezitterig zijn).

De andere stappen van het achtvoudig pad, bespreek ik in afzonderlijke videos.

Comments are closed.