Yin Yoga is de perfecte manier om emoties los te laten. Bijvoorbeeld met behulp van deze les vol heupopeners.

We houden ongemerkt en vaak ongewild emoties vast op onze heupen. Denk maar aan uitdrukkingen, zoals ‘het op je heupen hebben’, ‘met samen geknepen billen’ zitten. En we houden die emoties niet alleen vast op onze heupen, ook in het gebied net boven ons bekken. Denk aan ‘vlinders in je buik voelen’. Onze taal is rijk aan uitdrukkingen die ons precies vertellen waar we emoties vasthouden.

Aangespannen spieren

Yoga kan ons helpen met emoties loslaten, door stretchoefeningen te doen in deze gebieden. Iedere keer als we namelijk een emotie hebben, verkrampen we. Die verkramping laat zijn sporen na in onbewust aangespannen spieren. Yoga helpt ons die spieren te ontspannen, waardoor we emoties loslaten.

Yin Yoga is een heel zachte vorm van yoga, waarbij we ons overgeven aan de zwaartekracht. Verwar echter niet zacht met oppervlakkig. Yin yoga kan heel diep gaan en ons helpen om oude emoties los te laten.

Gevoelens

Veel docenten praten volop tijdens een yin yogales, ik doe het bewust niet. Waarom niet? Omdat als ik veel praat, ik ervoor zorg dat je ‘in je hoofd’ zit. Daardoor ga je niet naar die oude emotie, niet naar je gevoel. Focus je daarom tijdens de les op wat je voelt. Een stretch, een ongemakkelijk gevoel, misschien wel een verdrietig of blij gevoel. Dat helpt je om los te laten, te ontspannen. Als je ‘in je hoofd’ blijft zitten, gebeurt er niets.
Ik geef toe, stilte kan in het begin onwennig zijn. Misschien zelfs beangstigend. Geen zorgen, stilte is goed.

Jouw favoriete muziek

En als je echt niet tegen stilte kan, zet dan jouw favoriete muziek zachtjes op. Luister daar naar, maar tegelijkertijd, voel wat er in je lichaam gebeurt. Yoga is een weg naar binnen. Yoga is een weg vanuit het hoofd, naar het hart.

Deze les is zowel een goede yoga voor beginners, als een goede yoga voor gevorderden. In Yin yoga maken we namelijk geen onderscheid tussen beginners en gevorderden. Als je meer lessen wilt doen, surf dan naar onze playlist op ons YouTube-kanaal of neem een kijkje hier op de site.

Veel plezier,
John

Comments are closed.