Dit keer een yogales voor sterke buikspieren en rugspieren. Waarom? Omdat yoga draait om stabiliteit. Een stabiele geest in een stabiel lichaam.

Krishnamacharya, de man die yoga weer tot leven bracht, zei altijd: ‘Je beheerst een pose als je je er comfortabel in voelt en als je ‘m op je gemakje kunt doen’. Oke, denk aan Chaturanga Dandasana, Bakasana en Pincha Mayurasana. Hoe zou je die poses op je gemakje kunnen doen als je geen sterk lichaam hebt?

Flexibiliteit alleen is niet genoeg om asanas te doen. We hebben ook kracht nodig.

Kracht is noodzaak

Sterker nog, kracht is noodzakelijk. Zeker in yoga. Zeker als je meer en meer flexibel wordt. Als je een goede yogaleraar hebt, waarschuwt die je bijvoorbeeld geregeld om je knie in lijn met je enkel te houden in een yogapose zoals Virabhadrasana (de tweede krijger). Dit voorkomt namelijk verrekking van je kniebanden. Maar de waarheid is dat we door yoga überhaupt losser in onze banden komen te zitten. Op zich geen probleem, als we het kunnen compenseren met spierkracht.

Misschien ken je wel iemand die ooit zijn schouder uit de kom gehad heeft. Een schouder is een heel instabiel gewricht. Als het een keer uit de kom schiet, rekken de banden rond het gewricht op. Verrekte banden komen niet meer terug ‘in de plooi’. Diegene zal dus altijd zijn armspieren en borstspieren moeten trainen om te compenseren voor zijn verrekte banden. Kracht is dus noodzaak

Core stability

Kracht werkt ook beschermend. Sterke buikspieren en rugspieren, een sterke core stability, voorkomt rugproblemen. Als massagetherapeut zijn rugpijn en nek- en schouderpijn de meest voorkomende klachten van mijn cliënten. Na de behandeling krijgen ze allemaal yogaoefeningen mee. Niet alleen om de spieren weer op lengte te brengen, maar ook om ze sterker te maken.

Vandaar dus deze yogales voor sterke buikspieren en rugspieren. Zie het als een preventieve les. Dit voorkomt problemen. En geen zorgen, het is nog steeds een yogales. Pittig, maar ontspannend.

Comments are closed.