Yoga helpt ons om emoties los te laten. Een van de beste manieren om dat te doen, is achterover buigen. Waarom? Omdat we met achteroverbuigingen ons hart openen, wat ons helpt oude emoties te bevrijden.

In yoga zien we ons lichaam als ons onderbewuste. Emoties zitten letterlijk in ons lichaam. Tegenwoordig klinkt dat als hippie taal, zweverig. Maar denk eens aan oude uitdrukkingen, zoals vlinders in de buik, een brok in de keel, samengeknepen billen. Stuk voor stuk uitdrukkingen met een emotionele en fysieke component.

Je lichaam is je onderbewuste

De oude yogi’s begrepen dit al duizenden jaren geleden. Zij zagen het lichaam dan ook als ons onderbewuste. Als de plaats waar emoties liggen opgeslagen. En zij begrepen dan ook dat we emoties los kunnen laten, door fysiek bezig te zijn.

Denk aan stress. Wat voel je, fysiek, als je gestresst bent? Hoofdpijn? Pijn in je nek, pijn in je schouders, pijn tussen je schouderbladen? Waarom? Omdat je je schouders aanspant, wat leidt tot schouderpijn. Door die aangespannen spieren, is er minder bloedtoevoer richting je hoofd, met hoofdpijn als gevolg. Fysieke ongemakken, als gevolg van emoties.

Dit is maar een van de vele voorbeelden. Een ander voorbeeld is rugpijn. We hebben een diep liggende rugspier, de iliopsoas. Deze spier verbindt het bovenlijf met onze benen. Het is de eerste spier die geactiveerd wordt tijdens stress. Waarom? Omdat hij ons helpt om weg te rennen of om ons op te vouwen tot een klein balletje. Zijn we vaak gestresst, raakt deze spier verkort en krijgen we rugpijn.

Back bends

Achterover buigen, back bends, helpen ons om weer lengte te creëren in onze iliopsoas en onze pectoralis (borstspier). Het helpt ons ons hart te openen en zo emoties los te laten.

Deze yogales is, net als al onze yogalessen, een complete yogales. De reden dat we alleen complete lessen aanbieden, is dat er steeds meer yoga-blessures zijn. Complexe poses, complexe transities van een pose in de andere zijn helemaal in. En tegenwoordig is iedereen yogaleraar. Helaas kennen maar weinig mensen hun eigen lichaam en zijn er maar weinig leraren met een gedegen opleiding, verstand van biomechanics en anatomy. Veel lessen en ‘trucjes’ leiden dus tot blessures. Wij willen dat jij heel je leven veilig yoga kan blijven doen. Daarom bieden we je een complete les aan.

Wil je meer yoga doen en is yoga nieuw voor je? Kijk dan eens op ons YouTube-kanaal. Daar vind je onze Yoga voor Beginners Playlist.

Mocht je yoga willen doen, maar bijna geen tijd hebben, selecteer dan de lesduur hier op de website en wij hebben vast wel een les voor je die past in jouw strakke schema.

Comments are closed.