De Danser, Natarajasana, is de yogapose waar je in deze yogales aan gaat werken. Lord of the Dance pose, zoals de yogahouding voluit heet, is een milde achteroverbuiging.

Deze yogales is een pittige yogales, met meer ‘gevorderde’ houdingen. Enige ervaring met yoga is aan te bevelen. Mocht je een beginner zijn, neem dan eens een kijkje op ons YouTube-kanaal. Daar hebben we een playlist Yoga voor Beginners.

De danser is een interessante pose, omdat er ontzettend veel ‘gebeurd’ in het lichaam. Ten eerste is het een balanshouding. Je staat immers op een been, want voor velen al lastig is. Ten tweede is het een hartopener. Zoals we eerder al schreven, zijn hartopeners yogahoudingen waarin we emoties loslaten.

Fysiek

Maar laten we eerst eens naar het lichaam kijken. Zoals iedere hartopener is de danser een pose waarin we onze pectoralis (bostspier) stretchen. Dit is het tegenovergestelde van onze ‘normale’ houding achter onze laptop of op onze mobiele telefoon. Ons dagelijks leven verkort onze borstspieren. In yoga compenseren we dat door houdingen aan te nemen die tegenovergesteld zijn aan wat we heel de dag doen, bijvoorbeeld op kantoor. (Vandaar ook dat we een Yoga voor op kantoor voor jullie gemaakt hebben.)

Maar de danser is niet alleen een stretch voor de borstspier, ook de buikspieren rekken. Dit is eveneens een compensatie voor onze dagelijkse houding. Denk maar aan hoe we vaak onderuit hangen op de bank.

Angst

De volgende spier die we rekken, is de iliopsoas. Deze spier zit aangehecht aan onze onderste wervels, aan de binnenkant van het bekken en loopt naar de trochanter minor. Dit is een klein knobbeltje aan de binnenkant van je dijbeen. Deze spier is de eerste spier die geactiveerd wordt in een stresssituatie. Bij veel mensen is die verkort, wat tot allerlei fysieke (en soms mentale) problemen leidt. De iliopsoas is een ontzettend interessante spier, waar we in de toekomst zeker op terugkomen in een Anatomieles.

De laatste spier die aan bod komt, is de quadriceps, de spier in je dijbeen. Spieren eigenlijk, want de quadriceps bestaat uit 4 spieren. Om het been naar achteren te brengen moet de Rectus Femoris, onderdeel van de quadriceps, stretchen.

Al deze spieren moet je dus van tevoren opwarmen en op lengte brengen. Doe je dat niet, loop je de kans op blessures. Dat is de reden dat wij alleen volledige yogalessen aanbieden. Transities, challenges, zoals je die veel online ziet, leiden te vaak tot blessures.

Comments are closed.