Meesterschap in liefde is waarschijnlijk de grootste eye-opener geweest in mijn leven. En een sjamaan of niet, niemand zet de yogafilosofie zo perfect uiteen als Don Miguel Ruiz.

Voor alle duidelijkheid, Don Miguel Ruiz is geen yogi. En Meesterschap in Liefde is geen yoga boek. Maar eenieder die zich verdiept heeft in yoga, zal zien dat de Sjamaanse manier waarop Ruiz naar het leven kijkt, precies dezelfde is als de oude yogi’s ons leerden. Namelijk dat de waarheid van binnen ligt. Als we de wereld willen veranderen, moeten we bij onszelf beginnen. Zong Michael Jackson het niet al? ‘I’m starting with the man in the mirror’.

Ruiz geeft je een inzicht hoe je hersenen werken. Hij laat zien waarom je voelt wat je voelt. Hij laat zien waarom je reageert hoe je reageert en hij laat zien hoe je oude emoties los kunt laten. En dat is precies wat we met yoga doen.

Verlichting

In yoga praten we vaak over ‘verlichting’. Dat is een beetje een vaag woord. Maar, kijk er eens letterlijk naar; je leven lichter maken. Door oude emoties los te laten, maken we ons leven lichter. Je zeult minder mentale bagage met je mee.

Daarbij; je reacties in het nu worden bepaald door je ervaringen uit het verleden. Denk aan jaloezie. Die reactie komt voort uit een slechte ervaring in je verleden. Als je die ervaring los kunt laten, heb je geen last meer van jaloezie. Zo simpel is het.

Kern

Dit is de kern van yoga. Yoga is een filosofie, een manier om naar het leven te kijken. Asana is geweldig, maar asanas zijn ontworpen om ons gezond te houden en om te helpen emoties los te laten.

Om je op weg te helpen, ontwikkelden de yogis het Achtvoudig pad. Acht stappen die je doorloopt om oude emoties los te laten en gelukkiger te worden. Als je het Achtvoudig pad bestudeert, zie je al dat de eerste twee stappen, Yama en Niyama, puur te maken hebben met zelfstudie.

Als we de wereld willen veranderen, moeten we bij onszelf beginnen. Meesterschap in Liefde van Don Miguel Ruiz helpt je daarbij door je een spiegel voor te houden. Schaf het dus snel aan voor jouw Yogabibliotheek.

Veel plezier met het boek,
John

Comments are closed.