Zin in een pittige Vinyasa flow yogales met een diepe heupopener? Probeer dan deze Lotus flow.

Dit is een yogales voor gevorderden. Lotus is namelijk een hele diepe opener voor de heupen. Maar geen zorgen, we nemen alle tijd om het lichaam voor te bereiden op de lotushouding. Zo beginnen we met een ‘open heup’ variatie op de zonnegroet, doen we Baddha Konasana A en B, de Boomhouding en nog veel meer heupopeners. Allemaal om er voor te zorgen dat je aan het einde van de les zonder problemen in Lotus kunt komen.

Niet voor iedereen

Maar, voordat je begint; onthoud dat niet iedereen Lotus kan doen. Dat heeft simpelweg te maken met je bouw. We zijn allemaal uniek, we zijn allemaal anders gebouwd. Om de lotushouding te kunnen doen, moet de nek van je dijbeen de ruimte hebben om naar buiten te draaien in je heupkom (acetabulum). Niet iedereen heeft de ruimte. Probeer jij dus al jaren lotus en het lukt niet, dan is de kans groot dat je gewoon niet de ruimte in je heupen hebt om de pose te kunnen doen.

Geen zorgen; je hoeft de lotushouding (Padmasana) niet te kunnen om een goede yogi te zijn. De enige reden waarom je de houding wilt doen, is omdat hij je stabiliteit geeft om met een rechte rug te zitten tijdens meditatie. Maar er zijn genoeg andere, zittende houdingen, waarin je kunt mediteren.

Sporters

Sporters, zoals voetballers en hardlopers, kunnen beter geen lotus doen. Als je de houding perse wilt doen, houd dan een klein beetje spanning op de spieren rond je enkels. Lotus rekt je enkelbanden en als voetballer, hardloper of contact-sporter heb je een bepaalde stijfheid in je enkelbanden nodig. Dit beschermt je gewrichten.

Zoals al onze lessen is dit een Nederlandse yogales. Het is altijd lekker om yoga te doen, maar zelfs als je Engels goed is, is een yogales Nederlands gesproken soms net wat gemakkelijker te volgen. Je kunt je focussen op de houding zonder steeds naar het scherm te oefen kijken. Vandaar deze online yogales, naast de Engelstalige youtube yoga lessen en de Italiaanse yogalessen die we op onze andere kanalen aanbieden.

We geven al meer dan 10 jaar yogales. Al onze Vinyasa flow yoga lessen zijn zo opgebouwd dat ze veilig zijn om te doen. Geen ingewikkelde transities of gevaarlijke poses. We willen dat je nu yoga doet, maar over 10 jaar nog steeds. Helaas heb ik als massagetherapeut steeds meer klanten met yogablessures. Yoga is gezond, yoga blesseert geen mensen, mensen blesseren mensen. Vandaar ook dat wij voor hele lessen kiezen en niet voor ‘stukjes’.

Om gezond te blijven en de voordelen van een yogales te plukken, moet je simpelweg een hele les doen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich voor te bereiden om ingewikkeldere en diepere poses. Die tijd nemen we ervoor in onze lessen. Hopelijk gun je jezelf die tijd ook, want alleen dan pluk je alle vruchten die yoga heeft te bieden.

Veel plezier.

Comments are closed.