Schouderstand is, samen met de kopstand, de beste yogahouding om te doen, volgens de oude yogis. Maar hoe doe je schouderstand veilig? In deze tutorial leg ik je het uit.

De schouderstand, Salamba Sarvangasana, in Sanskrit is de koningin onder de asanas. De kopstand – tripod kopstand of supported kopstand – is de koning onder de yogahoudingen. Waarom? Door alle positieve uitwerkingen die beide houdingen hebben op onze lichamelijke en fysieke gezondheid. Het zijn er te veel om op te noemen, maar de allerbelangrijkste is; beide poses kalmeren je zenuwstelsel.

Stress

We leven in een stressvolle maatschappij. Zelfs dingen die wij als ontspannend ervaren, zijn stressvol voor ons zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan televisiekijken, surfen op het internet of op onze telefoon. Ons zenuwstelsel ervaart dit als prikkels en houdt ons in stress modus. Ons lichaam is daarmee continu in staat van paraatheid; klaar om te vluchten of te vechten.

Als je lichaam in stress modus is, verwaarloost het een hoop basisfuncties. Bijvoorbeeld je je spijsvertering, je afweer tegen ziektes. Waarom? Simpel; als jij moet wegrennen van een tijger, is je spijsvertering of dat verkoudheidje dat in de lucht hangt, niet belangrijk. Je spieren hebben al je energie nodig om weg te kunnen rennen. Het gevolg is dat je sneller ziek wordt, je kilos aankomt, zonder veel te eten.

Yoga is uniek. Yoga heeft de capaciteit om je te ontstressen. Dat is ook het verschil tussen veel sporten en yoga. Veel sporten zijn competitief. Sporten brengt je lichaam in stressmodus. Denk aan een voetbalwedstrijd. Die draait om winnen. Het is een gevecht; mentaal en fysiek. Je kent ongetwijfeld de uitdrukking ‘voetbal is oorlog’. Oorlog is niet echt ontspannend. Yoga wel. En de schouderstand is een van de meest ontspannende poses.

Alignment

Maar, je moet de schouderstand wel goed uitvoeren. Je alignment moet correct zijn. Het is namelijk ook een gevorderde houding. Een houding met risico’s. Geen supergrote, maar wel risico’s. Daarom leg ik je in deze video precies uit hoe je de schouderstand veilig doet.

Veel plezier.

Comments are closed.