Sterke buikspieren, buikspieroefeningen. Vaak als ik deze woorden zeg in een yogales, beginnen de meesten te zuchten en te kreunen. Buikspieren zijn geen spieren die we graag trainen. Tegelijkertijd; ze zijn mega belangrijk. Vandaar dat ze vandaag ‘verstopt’ zitten in deze yogales. Voor je het weet, heb je ze getraind.

Ben je een beginner, heb je echt een hekel aan buikspieroefeningen of heb je gewoon ‘geen’ buikspieren? Geen zorgen. Dit is een power yogales voor beginners. We trainen onze buikspieren, maar we doen het (redelijk) rustig aan, om te zorgen dat je morgen geen ontzettende buikpijn hebt van deze les. (Mocht je iets pittigers willen doen voor je buikspieren, hebben we trouwens ook een yogales voor je.)

Buikspieren zijn belangrijk in yoga, zoals ik al schreef in een eerdere post. Yoga draait om stabiliteit; fysiek en mentaal. Buikspieren geven je die fysieke stabiliteit.

Achteroverbuigingen

Maar, sterke buikspieren helpen je ook bij je flexibiliteit. Als je achteroverbuigingen (back bends) wilt doen, zoals bijvoorbeeld in deze les, heb je buikspieren nodig om je wervelkolom te beschermen. Stretchen en kracht gaan in yoga hand in hand.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan Pincha Mayurasana, de yogahouding, waarbij je op je onderarmen staat. Je benen en bovenlijf zijn vertikaal, net als bij de handstand. Als je geen sterke buikspieren hebt, is de kans groot dat je rug hol wordt. Te hol, wat de kans op blessures vergroot.

Vooroverbuigingen

Maar je gebruikt je buikspieren niet alleen bij achterover-, maar ook bij vooroverbuigingen. Denk aan Prasarita Padottanasana A, B, C en D, zoals bijvoorbeeld (B) in deze yogales. Je buigt voorover, geeft je over aan de zwaartekracht, maar op een gegeven moment kom je niet verder meer naar voren, zonder hulp. Tenzij, je je buikspieren aanspant. Dat heeft een dubbel effect. Aan de ene kant helpen je buikspieren je dieper in de pose, aan de andere kant geef je door het aanspannen van je buikspieren je rugspieren een seintje dat ze kunnen ontspannen. Dat helpt je nog dieper in de pose te komen.

Kortom tijd voor een relaxte yogales, met wat buikspieroefenignen erin.

Veel plezier.

Comments are closed.