Niyama is misschien wel het krachtigste onderdeel dat er is in yoga. Het komt simpel neer op: verander jezelf en de wereld verandert. Of in de woorden van Michael Jackson: ‘I’m starting with the man in the mirror.’

De kracht van yoga zit in de filosofie, de gedachte erachter. Yoga is een weg naar geluk. Waarom? Omdat het onze kijk op de wereld en onze kijk op onszelf verandert.

De yogahoudingen, de asanas, zijn perfect om ons lichaam (en deels mind) gezond te houden. Maar het echte werk vind ‘van binnen’ plaats. Yoga draait om onze blik op de wereld te veranderen. Onze blik op onszelf te veranderen. Hoe? Door te analyseren wat we doen, hoe we reageren, hoe we voelen wat we voelen. En ons vervolgens af te vragen, waarom?

Verleden beïnvloedt heden

Ons verleden beïnvloedt namelijk ons heden. Al onze emoties liggen opgeslagen in onze hersenen. Ik zal dat binnenkort uitleggen in een andere video. Maar voor nu; op basis van die oude emoties, reageren we nu. Willen we ons gedrag in het heden dus aanpassen, dan zullen we ons verleden moeten veranderen.

Nu kun je niet de dingen die gebeurd zijn veranderen, wat je wel kan veranderen is de manier waarop je er naar kijkt. Hoe? Door de 5 Niyamas toe te passen. Niyama helpt ons namelijk om onze oude emoties in een nieuw daglicht te zien. Het helpt ons ook om met een positieve blik naar de wereld te kijken, waardoor we geen negatieve emoties meer ‘verzamelen’.

Achtvoudig pad

Die weg naar geluk heet in yoga het Achtvoudig pad. Niyama is stap 2. Yama is stap 1. In deze serie komen ze een voor een voorbij.

Mocht je geïnteresseerd zijn in yogafilosofie, neem dan ook eens een kijkje in onze Yogabibliotheek playlist op ons YouTube-kanaal. Daar bespreken we boeken die ons geïnspireerd hebben op ons pad. Misschien zit er iets tussen voor je.

Comments are closed.