De neerbuigende hond is een yogahouding waar veel beginnende yogis mee stoeien. In deze tutorial vertellen we precies hoe je de asana doet en waar je op moet letten.

‘Ik kan mijn hielen niet op de grond krijgen’, is de meest gehoorde ‘klacht’ van beginnende yogis als ze de neerbuigende hond doen. Geen zorgen, je hielen hoeven niet op de grond te staan. Sterker nog, als je hielen op de grond rusten, is vaak een deel van het effect van de yogahouding weg. Waarom? Omdat de neerbuigende hond, Downward Facing Dog in het Engels, onder andere een hamstringstretch is.

Onder andere, want Downward Facing Dog is meer. Het is ook een opening voor je borstspieren, de pectoralis. Je zakt namelijk met je borstkast door je armen en beweegt je borstkast richting je dijen. Daarmee stretch je je pectoralis spieren.

Adho Mukha Svanasana

Beginners nemen vaak een stapje naar voren in Adho Mukha Svanasana (Sanskrit voor Downward Facing Dog). De pose geldt in yoga al als een eerste armbalans. Immers, het gewicht rust voor een deel op je handen. Door naar voren te stappen, kunnen beginners die hielen naar de grond brengen, waardoor ze minder gewicht op hun handen hebben. Dat maakt de pose ‘lichter’.

Als je sterker en flexibeler wordt kun je dat stapje achterwege laten. Zeker in en Vinyasa flow yogales. Als je namelijk continu naar voren stapt in de Neerbuigende hond, kom je vervolgens niet uit als je richting plank of Chaturanga Dandasana gaat.

Er zijn nog andere dingen om op te letten, maar die leggen we in deze tutorial stuk voor stuk uit.

Alignment

Yoga is een heel veilige vorm van bewegen. Alle asanas zijn zo ontwikkeld dat de meeste mensen ze kunnen doen. Dat gezegd hebbende, als we asanas op de verkeerde manier beoefenen, kunnen we wel geblesseerd raken.

De verkeerde manier is bijvoorbeeld zonder goede warming-up, zonder goede voorbereiding, met de verkeerde instelling (ego) of door simpelweg de houding niet zo uit te voeren als ie bedoeld is. Vandaar de Alignment sectie op onze website. Daar leggen we veel voorkomende en uitdagende poses precies uit. Zo blijf je gezond en doe je niet alleen yoga vandaag, maar de rest van je leven.

Veel plezier.

Comments are closed.