Tijd voor een nieuwe yogales, tijd voor een spiergroep waar we tijdens onze yogalessen voor beginners nog niet zoveel aandacht aan besteed hebben; de quadriceps. Vandaag gaan we die op lengte brengen met de Liggende Held houding.

De taak van onze quadriceps is ons been strekken. De omgekeerde actie, je been buigen, rekt de spier dus. In de Liggende held doen we dat door ons been dubbel te vouwen en langzaam achterover te gaan liggen.

Waarom vergroot dit de stretch? Omdat je quadriceps uit vier spieren bestaat. Drie daarvan zitten aangehecht op je bovenbeen en via de kniepees op je onderbenen. De vierde, de rectus femoris, zit echter aangehecht op je bekken. Door je lichaam naar achteren te brengen, stretch die die extra.

De Liggende Held, Supta Virasana in Sanskriet, doen we aan het einde van de les, om er voor te zorgen dat je spieren en warm zijn en al enigszins op lengte zijn via de voorbereidende yogahoudingen die we doen.

Halve, Liggende Held

Overigens, om heel precies te zijn, we gaan de Halve Liggende Held doen (Ardha Supta Virasana oftewel Half Reclining Hero Pose), omdat we maar een been dubbelvouwen. De volledige versie is met bijna benen gevouwen. Die vereist de nodige flexibiliteit en is meer voor een gevorderde les.


Zoals al onze lessen is dit een Nederlandse yogales. Het is altijd lekker om yoga te doen, maar zelfs als je Engels goed is, is een yogales Nederlands gesproken soms net wat gemakkelijker te volgen. Je kunt je focussen op de yogahouding zonder steeds naar het scherm te moeten kijken. Vandaar deze online yogales, naast de Engelstalige en Italiaanse yoga lessen die we op onze andere kanalen aanbieden.

Yoga is gezond

We geven al meer dan 10 jaar yogales. Al onze Vinyasa flow yoga lessen en Yin Yoga lessen zijn zo opgebouwd dat ze veilig zijn om te doen. Geen ingewikkelde transities of gevaarlijke poses. We willen dat je nu yoga doet, maar over 10 jaar nog steeds.

Helaas heb ik als massagetherapeut steeds meer klanten met yogablessures. Yoga is gezond, yoga blesseert geen mensen, mensen blesseren mensen. Vandaar ook dat wij voor hele yogalessen kiezen en niet voor ‘stukjes’. Om gezond te blijven en de voordelen van een yogales te plukken, moet je simpelweg een hele les doen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich voor te bereiden om ingewikkeldere en diepere poses / yoga houdingen. Die tijd nemen we ervoor in onze lessen. Hopelijk gun je jezelf die tijd ook, want alleen dan pluk je alle vruchten die yoga heeft te bieden.

Veel plezier.

Comments are closed.