Heb jij last van een stijve rug? Heb je vaak (lage) rugpijn? Doe dan deze 7 oefeningen en je bent er in 15 minuten vanaf.

Oke, dat klinkt te mooi om waar te wezen. Ik weet het. Eenmalig 7 oefeningen lost je rugpijn ook niet op. Dagelijks wel. Gezondheid vraagt om onderhoud. Vergelijk het met je auto. Als een auto ouder wordt, stop je dan met voor je auto zorgen of breng je ‘m vaker naar de garage en vervang je de olie vaker?

Waarschijnlijk het laatste. Datzelfde geldt voor ons lichaam. Naarmate we ouder worden, moeten we er beter voor zorgen. Deze 7 oefeningen helpen je voor je rug. Doe ze ‘s morgens als je opstaat en – bij voorkeur – ‘s avonds nog een keer voordat je gaat slapen. De hele serie is maar 15 minuten en 15 minuten vrij maken, moet lukken. Toch?

Voor de televisie

Op de eerste twee oefeningen na, die we staand doen, kun je alle oefeningen zittend doen. Dus als je wilt, kun je ze zelfs voor de televisie doen. Een andere optie is om de oefeningen tussendoor op kantoor te doen. De hele dag zitten is funest voor ons lichaam. Dus pak een kop thee, doe deze oefeningen of doe onze speciale Yogaserie voor Achter je bureau.

Oke, dit is een yogawebsite, maar zelfs als je geen yoga wilt doen, zijn deze oefeningen goed. Het zijn immers ‘maar’ oefeningen. Dezelfde oefeningen die ik je als massage-therapeut zou geven om te zorgen dat je van je rugklachten afkomt.

Rugoefeningen

Yoga heeft veel overeenkomsten met fysiotherapie, massage-therapie en andere vormen van therapie. Asana, de yogahoudingen, is namelijk niets anders dan het zorgen voor je lichaam. Het fit en gezond houden van je lichaam. En van je geest, omdat veel yogaoefeningen een kalmerende werking op onze geest hebben.

Dat heeft te maken met ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel – dus onze zenuwen – kalmeert als we rustig diep in- en uitademen en als we vooroverbuigen. In yoga maken we daar gebruik van. Het mooie is; het ontstresst en stress is nou net weer een van de oorzaken van rugpijn. Dus met deze oefeningen sla je een dubbelslag. En je pakt de problemen in je rug fysiek aan en je pakt ze mentaal aan. Mooi, of niet?

Veel plezier.

Leave a Comment