De hoge plank en de lage plank (Chaturanga Dandasana) zijn lastige poses in yoga. Vooral de laatste yogahouding levert veel blessures op. In deze yoga tutorial leggen we je precies uit hoe je beide yogahoudingen veilig doet.

De hoge plank en de lage plank worden beide gezien als een armbalans in yoga, omdat het gewicht vooral op je handen rust. Dat is het eerste probleem. Normaal rust ons gewicht op onze voeten. Voordat je een van deze twee houdingen doet, warm eerst goed je polsen op. Bijvoorbeeld met onze speciale warming-up voor je polsen. Polsblessures zijn een van de meest voorkomende blessures.

Schouders

Het tweede probleem is dat veel mensen ‘hangen’ in hun schouders, wat leidt tot nekklachten en schouderklachten. In deze tutorial leggen we daarom uit hoe je die klachten voorkomt.

Maar voordat je de tutorial doet, onthoud dat Chaturanga Dandasana (de lage plank) een gevorderde pose is. Je hebt kracht in je schouders nodig en sterke buikspieren. Geen zorgen, in de tutorial geven we ook aan hoe je die opbouwt.

Alignment

Helaas heb ik als massagetherapeut steeds meer klanten met yogablessures. Yoga is gezond, yoga blesseert geen mensen, mensen blesseren mensen. Vandaar ook dat wij voor hele yogalessen kiezen en niet voor ‘stukjes’ of hippe transities van de ene pose in de andere. En lastige poses, zoals nu de hoge en de lage plank, leggen we uit in specifieke Alignment tutorials. Zo kun jij veilig yoga doen.

Comments are closed.