Vraag het een echte yogi en hij/zij zal je vertellen dat Pranayama de belangrijkste stap is van het (fysieke deel van het) Achtvoudige Yoga pad. Waarom? Omdat Pranayama je kan helpen om binnen een paar minuten te switchen van stress modus naar een relaxte modus.

Onze emoties en onze ademhaling zijn namelijk gekoppeld. Door rustig te ademen, worden we vanzelf rustig. Maar Pranayama is zo veel meer dan alleen maar ademen. Hoeveel meer en wat meer? Dat vertel ik je in deze video.

Achtvoudig pad

Pranayama is stap nummer 4 op het achtvoudig pad. Na Yama, Niyama en Asana. Yoga op Klompen vindt het belangrijk je alle ins en outs over yoga te leren. Yoga is namelijk geen sport; het is een levensfilosofie; een manier van leven. Je zou het een weg naar geluk kunnen noemen. Vandaar dat we je naast yogalessen ook meditatielessen en filosofielessen aanbieden. Het fysieke deel, de asanas, is namelijk maar een heel klein onderdeel van yoga. Een lekker onderdeel, maar een klein onderdeel.

Lekker om yoga te doen

Overigens zijn al onze yogalessen in het Nederlands. Het is altijd lekker om yoga te doen, maar zelfs als je Engels goed is, is een yogales Nederlands gesproken soms net wat gemakkelijker te volgen. Je kunt je focussen op de yogahouding zonder steeds naar het scherm te moeten kijken. We geven al meer dan 10 jaar yogales. Al onze Vinyasa flow yoga lessen zijn zo opgebouwd dat ze veilig zijn om te doen. Geen ingewikkelde transities of gevaarlijke poses. We willen dat je nu yoga doet, maar over 10 jaar nog steeds.

Yogablessures

Helaas heb ik als massagetherapeut steeds meer klanten met yogablessures. Yoga is gezond, yoga blesseert geen mensen, mensen blesseren mensen. Vandaar ook dat wij voor hele yogalessen kiezen en niet voor ‘stukjes’. Om gezond te blijven en de voordelen van een yogales te plukken, moet je simpelweg een hele les doen. Je lichaam heeft tijd nodig om zich voor te bereiden om ingewikkeldere en diepere poses / yoga houdingen. Die tijd nemen we ervoor in onze lessen. Hopelijk gun je jezelf die tijd ook, want alleen dan pluk je alle vruchten die yoga heeft te bieden.

Veel plezier.

Je vindt ons ook op Instagram.

Comments are closed.